Is het tijd om een bestelauto verzekering af te sluiten? Dan heeft u een aantal belangrijke beslissingen te maken. Deze beslissingen hebben direct invloed op de inhoud van de bestelauto verzekering die u uiteindelijk besluit af te sluiten. En de inhoud is van groot belang als u een verzekering af wilt sluiten die op uw situatie is afgestemd. Het onderstaande stappenplan helpt u bij het aanwijzen van de beste verzekering voor uw bestelauto.

 

Stap 1: een bestelauto verzekering met de juiste dekking

De eerste beslissing die u maakt als u een bestelauto verzekering af wilt sluiten is die van de dekking. Dit is de basisverzekering waarop u alles daarna baseert. U heeft de keuze uit drie opties en deze keuze maakt u in eerste instantie door te kijken naar de leeftijd en de dagwaarde van uw bestelauto. Daarna zijn er nog enkele situaties waarin u beter kiest voor een bestelauto verzekering met een bredere dekking.

 

1.    Uw bestelauto is meer dan 10 jaar oud

Wilt u een bestelauto verzekering afsluiten voor een oudere auto met een lage dagwaarde? Dan heeft u waarschijnlijk aan een WA verzekering voldoende. Dit is de minimale verzekering die u in Nederland nodig heeft om de weg op te mogen. De dekking is dan ook niet breed en alleen schade die u bij anderen veroorzaakt wordt hiermee vergoed.

 

2.    Uw bestelauto is 6 tot en met 10 jaar oud

Is uw bestelauto wat jonger en dus ook wat waardevoller, dan sluit u een WA beperkt casco bestelauto verzekering af. U bent dan verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade die veroorzaakt is door diefstal of inbraak, door een aanrijding met een dier, voor natuurgeweld of brand. Ruitschade wordt ook door deze bestelauto verzekering gedekt.

 

3.    Uw bestelauto is 0 tot en met 5 jaar oud

Wilt u met uw bestelauto verzekering een nieuwe of relatief nieuwe auto verzekeren, dan is de dagwaarde waarschijnlijk hoog en kiest u voor een allrisk bestelauto verzekering. Bij deze optie bent u praktisch overal voor verzekerd, dus de situaties zoals boven beschreven plus vandalisme en schade door uw eigen schuld. Dit is ook tegelijkertijd de duurste optie die u heeft.

 

Situaties waarin een bredere dekking gewenst is

Zo lang u een WA verzekering afsluit bent u wettelijk correct gedekt, maar in bepaalde situaties is dat niet voldoende. Als de bestelauto jonger is, dus. Er zijn nog enkele andere situaties waarin u beter voor een bestelauto verzekering met een bredere dekking kiest.

  • Als u (financieel) afhankelijk bent van uw auto.
  • Als u veel van uw bestelauto gebruik maakt.
  • Als uw bestelauto een hoge dagwaarde heeft voor de leeftijd.
  • Als u de bestelauto op afbetaling heeft gekocht en deze lening nog niet heeft afgelost.
  • Als u zelf weinig geld achter de hand heeft.

 

Stap 2: kies aanvullende verzekeringen uit

U kunt uw bestelauto verzekering nu uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Deze zijn niet verplicht en uw premie gaat omhoog, maar ze kunnen voor u wel toegevoegde waarde hebben. Zo is er de eigen vervoer verzekering waarmee u ook de spullen die u met uw bestelwagen vervoert verzekerd. Andere opties die u heeft zijn de schadeverzekering en de ongevallenverzekering voor inzittenden, de verhaalbijstandsverzekering en de rechtsbijstandsverzekering.

 

Stap 3: uw eigen risico vaststellen

De meeste verzekeraars stellen standaard een eigen risico bedrag in van €200 tot €250 voor uw bestelauto verzekering. Het is mogelijk om deze zelf aan te passen en het is goed om daar naar te kijken. Het eigen risico bedrag is de bijdrage die u zelf levert richting de claim die moet worden vergoed. Door voor een lager bedrag te kiezen moet u dus zelf minder bijleggen, maar gaat uw premie wel omhoog. Zet u de eigen risico bijdrage hoger in, dan gaat uw premie naar beneden, maar moet u in geval van een claim wel een groter bedrag neerleggen. Dit is een goede manier om geld te besparen op uw bestelauto verzekering, maar alleen als u dat bedrag ook echt achter de hand heeft.

 

Stap 4: wilt u privé of zakelijk rijden?

Een bestelauto verzekering kan particulier en zakelijk worden afgesloten. Waarschijnlijk is het voor u wel duidelijk of welke van deze twee u nodig heeft, maar er zijn grijze gebieden. Woon- werkverkeer is bijvoorbeeld privé gebruik. Gaat u de bestelauto gebruiken om personen of goederen tegen betaling te vervoeren, dan is het zakelijk gebruik. Een zakelijke bestelauto verzekering is duurder, maar daar staat fiscaal voordeel tegenover. Bent u een ZZP’er dan is het goed om even goed bij deze beslissing stil te staan en het financiële voordeel af te wegen tegen de hogere premie.

 

Stap 5: een vergelijking maken

Nu is het tijd om een vergelijking te gaan maken. En dat doet u door alle keuzes die u in de bovenstaande stappen heeft vastgelegd te gebruiken. U kiest een onafhankelijke vergelijkingssite, u zorgt ervoor dat de meeste verzekeraars worden vergeleken en u vult de filters in. U ziet nu vrij snel welke bestelauto verzekering voor u het goedkoopste is, maar het is ook verstandig om hier nog wat verder op in te gaan. Maak een selectie van geschikte verzekeringen en bekijk daarvan de inhoud. Het is ook altijd goed om recensies bij uw vergelijking te betrekken. Door alle aspecten rondom de verzekering en de verzekeraar mee te nemen weet u zeker dat u een weloverwogen beslissing kunt maken.

 

Stap 6: uw bestelauto verzekering afsluiten

U bent klaar om uw bestelauto verzekering af te sluiten. Het goede nieuws is dat een kwalitatieve vergelijkingssite hier ook mee helpt en de overstap voor u regelt, bijvoorbeeld. U geeft alleen door wat u nodig heeft en hoe u het invulling wilt geven. Voer elk jaar een vergelijking uit en u weet altijd zeker dat u goed gedekt rondrijdt. Uw situatie verandert en het aanbod van de verzekeraars verandert, dus het is niet meer dan logisch dat u daar uw regeling op aanpast. Op deze manier is uw bestelauto goed verzekerd en kunt u er weer een jaar zorgeloos de weg mee op.