Je moet iets doen met het regenwater wat soms met bakken tegelijk uit de lucht komt vallen. Vang je het niet op of voer je het niet af, dan staat je hele tuin of terras binnen de kortste keren blank. Er is niet één beste manier om het water op te vangen, want dat ligt aan je situatie en persoonlijke voorkeuren. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rij.

1. Maak van te voren een plan

Als je bijvoorbeeld een schuur, veranda of terrasoverkapping wilt plaatsen, dan is het handig om van te voren te bedenken wat je wilt doen met het regenwater. Soms moet je namelijk gaan graven en daarom kan het gemakkelijker zijn om de terrasvloer op een later moment aan te leggen. In een andere situatie kun je juist al beginnen met tegels leggen of beton storten en hoef je niet onnodig lang tegen een zandbak aan te kijken.

 2. Bovengronds het water opvangen

Een vaak gebruikte manier om water op te vangen voor later gebruik is boven de grond. Het populairst is om een regenton te gebruiken. Omdat er gigantisch veel regentonnen te verkrijgen zijn, past er altijd wel een in jouw straatje. Als je een serre hebt, wat dacht je bijvoorbeeld van een fraaie handgemaakte houten regenton  die vroeger dienst heeft gedaan als wijnvat? Zo heb je meteen een blikvanger in de tuin. Het nadeel van een regenton: op den duur is hij vol en dan moet je in actie komen.

Er zijn ook alternatieven voor een regenton. Zo kun je het hemelwater ook afvoeren in een vijver of een verlaagde groenstrook aanleggen. Tijdens een hevige bui kan de begroeiing het water tijdelijk opslaan.

regenton

3. Ondergronds het regenwater afvoeren

Het regenwater kun je ook onder de grond  geleiden, als je bijvoorbeeld geen zin hebt in een regenton. Je kunt ervoor kiezen om het hemelwater af te voeren naar het riool, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Als je het regenwater wilt gebruiken voor je tuin, dan is een regentank ook een optie. Hiermee sla je het water op voor later gebruik. Een andere mogelijkheid is een infiltratiekrat. Zo’n krat werkt als een buffer en vangt het hemelwater tijdelijk op, om het volgens geleidelijk af te geven aan de bodem. Het ligt er wel aan of de bodem hiervoor geschikt is en ook mag de grondwaterstand niet te hoog zijn.

 4. Een waterdoorlatende terrasvloer

Water blijft vaak op een terras staan omdat door stenen tegels geen water kan. Als oplossing hiervoor zijn er verschillende producten en technieken beschikbaar. Zo zijn er waterdoorlatende terrastegels van keramiek, welke een onderlaag van kunststof hebben. Deze laag houdt regenwater vast en geeft het vervolgens geleidelijk door aan de bodem. Ook bestaan er poreuze klinkers, die dankzij hun samenstelling waterdoorlatend zijn. Door tegels niet strak tegen elkaar te leggen maar er ruimte tussen te laten, kan het water ook gemakkelijker wegtrekken in de grond.